Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2009 22:33 - Референдумни неволи из Видинско
Автор: malart Категория: Регионални   
Прочетен: 956 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.04.2009 09:47


От днешната пресконференция на кмета на Община Видин разбираме, че за откриване на университет във Видин са гласували 28,9 %(19 920 души) от имащите право на глас. 2%(45 души) или с 1% повече от моите прогнозни резултати са гласувалите против.
"Имайки предвид, че повече от 20 000 видинчани са извън страната процентът от гласувалите се доближава до законовите изисквания за успешност на Референдума."
Това казва кметът Видов на пресконференцията. Да припомня, че за да се зачетат резултатите от референдума е трябвало да има 50% + 1 гласували. Или излиза, че на референдума не са му достигнали някакви си 15 000 гласа.
Ще припомня, че разходите по разяснителната кампания и провеждането на самия референдум възлизат на около 46 хиляди лева, които са взети от общинската хазна. Отделно от това не калкулирам в пари работното време, което са загубили общинските служители за организиране на това събитие. Иначе сметката може да стигне и към стотина хилядарки.
За мен странното от цялото това събитие е как общинските капацитети не са могли да изчислят, че няма физическа възможност да се съберат необходимите проценти, защото както самия Видов твърди повече от 20 000 имащи право да участват в референдума са извън страната. Това би означавало мобилизация до краен предел на останалото в общината население и би трябвало да дадат своя глас най-малко 35 000 хиляди души.  При прости разсъждения е ясно, че хората в общината са предимно на пенсионна възраст,които не се вълнуват от университетско образование, а плюс това има значителна част ромско маргинализирано население, което също е регистрирано в тези списъци. Аз лично не очаквам повече от 3-4% от ромското население да са гласували, защото те в по-голямата си част не гласуват без някакъв материален стимул. А ромите в общината са поне 30 % от населението или минимум 17 000  налични . Значи липсващите 20 000 плюс присъстващите 17 000 роми дава резултат 37 000. Изваждаме от  68 000(имащите право на глас по списък) това число и получаваме 31 000. Дори при съвсем проста аритметика, която отнема 5 минути е пределно ясно, че няма как да се съберат необходиите проценти, за да бъде зачетен резултата от референдума.
Възможностите са две : или кметът е бил подведен от некадърни сътрудници, които са си купили дипломите, или им е било ясно какъв ще бъде резултата, но въпреки това са планували и провели референдума. При втората възможност не е изключено да има някаква интрига или облага за някого от това да се проведе такова събитие с предизвестен крах. Имам някои подозрения, но преди да ги изясня няма да ги споделям.
Какво реално става след референдума. Целта на провеждането му е била да покаже на акредитационната комсия в София, че има обществен интерес от откриването на университет в града. Липсата на такъв е бил един от аргументите й да даде два отказа досега на подобен проект. Споменавал съм вече за другите слабости на проекта като липса на сграда, лаборатория, местни преподаватели. Някой ще ми опонира,че има сграда, но аз пък знам, че сградата е само преотсътъпена за ползване от  Видинска Митрополия, която обаче си запазва пълна собственост над нея. Тоест евентуалният Евро-швейцарски университет наистина няма нотариално собствена сграда.
Сега излиза, че комисията в София е имала пълно право да откаже проекта за евро-швейцарски университет, защото резултата от референдума показва, че няма обществен интерес. Или с други думи ръководството на община Видин яко се наака с този референдум.
Псевдопатриотите вече започнаха да сипят хули по мой адрес, защото аз изначало бях против провеждането на това допитване. Моята позиция съм я изожил в поста си от преди няколко седмици, когато ми стана известна идеята за това театро.
Накрая вакханалията свърши, но остана сметката за плащане, която посочих вече. Кой ще я плаща ще попитате? Ами как кой - обичайните заподозрени, т.е. обикновените трудещи се хора от община Видин. Да им е честита!



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: malart
Категория: Лични дневници
Прочетен: 453763
Постинги: 167
Коментари: 292
Гласове: 445
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930