Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2011 21:07 - Deutsche welle с пореден антибългарски материал
Автор: malart Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1865 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 19.05.2011 11:56


   За начало ще цитирам един приятел, който ми каза наскоро, че "в българската редакция на немската медия са се събрали полугерманци". И в това не би имало нищо лошо, ако другата им половина поне си беше останала българска. Но не би. Тя откровено е българофобска и сипе огън и жупел по изконните български ценности като православието и историческата памет.
  От време на време, но с постоянен запал и ентусиазъм се излюпва по някое недоносено материалче, което цели да обругае и окаля българската християнска църква и Патриаршия. Далеч съм от мисълта, че в духовните среди на нашата църква всичко е чисто и няма неща за поправяне след 45-годишния комунистически терор. Но семената, които сеят полугерманските журналисти са семена, от които ще покълне атеизма и обезбългаряването. Тук се сещам за един материал пак в същата медия, в който се изброяваха характеристиките и чертите на съвременния атеизъм. Сред тях бяха интелектуалното превъзходство на атеистите спрямо вярващите. 
"АБВ на атеизма" http://www.dw-world.de/flashcms/atheismus/bg/bg_atheismus_popup.htm . Любим похват на медията, който е използван и тук, е поставянето на заглавия с въпросителен знак в края. А на мен все ми се струваше, че това е похват на българската жълта преса. 
"Атеизмът - само за умните?" -  Демек вие там вярващите сте слабограмотни и необразовани. А аз наивно си мислех, че само нашите партийни апаратчици бяха закоравели атеисти, които вярваха само в научно-техническия прогрес и доктрината на правилното политическото мислене.
  Поредното посредствено материалче бе озаглавено типично в стила на жълтата преса "Турско робство не е имало?". Въпрос ли ни задават Георги Папакочев и редакторката Д.Попова-Витцел?  Няма да преразказвам какво е искал да каже автора, а предлагам линк към статията, за да придобиетe представа как в петдесетина изречения може да се захрачи българската църква, българските мъченици от Батак и въобще българщината, която е дала възможност на авторите да носят в момента имена като Папакочев и Попова- Витцел, а не Фатима или Фарук. http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14886755,00.html
 Пределно ясно ни е, че термина робство не съвпада с  петвековната османска тирания над българите, но идеята в недоносеното материалче е не да намерим правилната дума. Идеята е да се постави под съмнение въобще борбата на българите срещу османската империя и мъченичеството им в отстояването на вярата и българщината.
 Постоянството в хуленето на българския патриотизъм(сал той ни е останал след управлението на безродниците комунисти) намира своето продлъжение и в помпозен материал по повод Трети март. В  "Записки на начинаещия патриот http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14893356,00.html Любослава Русева се опитва нравоучително и назидателно да ни представи своята визия за комизма на телевизонно-звездни патриотари, които ни приветстват от малкия екран. Но! Но-то в случая е, че немската медия използва и този материал в целенасочената си агитация срещу паметта на българите и тяхната национална гордост и страдание - Батак. Аз лично не мога да разбера каква друга цел може да имат тези попълзновения и подигравки за омаловажаване на героизма на българите, които са загинали мъченически в баташкото клане - геноцид. Това броене ми прилича на нескопосаните опити на псевдоучени да умият гузни германски съвести, като от време на време се опитват да ревизират броя на убитите в концентрационите лагери. И какво, ако са с пет или сто по-малко. Какво от това? Нима това ще ни направи по-щастливи от петте века унизения и безпросветност, изоставане от модерния свят, което не можем и до ден днешен да наваксаме. Поне нас българите не могат да ни обвинят в нетолерантност към съседна Турция. Комунистите и ДС агентите се опитваха да ни внушат омраза, но слава Богу - безуспешно.
  Обаче това не означава че трябва да забравим, да осмеем, да принизим и да омаловажим стореното от нашите прадеди, като ги броим и ревизираме загиналите, щото видите ли - било чалгаджийско и неевропейско да припомняме геноцида, извършен над българите. А не дай си Боже пък да честваме празника на българската свобода. Ужас! Това е толкова неевропейско и нехуманно. Това е и доктринално неиздържано и се отклонява от линията на съвременната немска политика, която е най-общо казано -" Не говори истини за извършени престъпления от мюсюлмански, черни или евреи, че могат да те обвинят в ксенофобия. Или още по страшно - в неонацизъм." Политически правилното говорене в Германия изключва истинския диалог по турския проблем в страната, защото ще бъдат веднага обвинени в расизъм и нацизъм. Обаче Германия не е България и за полугерманските автори на материалчетата би трябвало да е ясно, че съхраняването на родовата памет не означава непременно омраза към наследницата на османската империя - модерна Турция.
    През период от няколко месеца току вземе и цъфне жалко напомняне за колосалния труд на любителката на евтина популярност за сметка на българските национални симовли - Мартина Балева. От редакцията на немската медия са последователни радетели на политиката си за обезличаване на българската идентиност и православие. Какво по точно иде да ни каже жълтo-пикливото заглавие на статийката "Батак - екзотика за чужденци?". Нима зарядът не е в насока на подигравка със смъртта на  хилядите българи в Батак. Екзотика може да бъде чалгата, ходенето по жарава, крушовата ракия, шкембе чорбата и бозата, но не и Батак. Последователността на припомнянето на този слабичък "научен труд" е просто необяснима, ако не сме проследили цялостната политика на изданието за обезличаване на българщината, като политически некоректен каприз и нетолерантна изява на национализъм. 
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15086645,00.html?maca=bul-dnes_bg_feed_svet-5680-xml-mrss

  Сега да преминем към друг смехотворен плач на медията - продаденото оръжие на либийския сатрап Кадафи. Авторът на статията е Татяна Ваксберг. Озаглавена е  "Необичайна българска ангажираност" http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14893516,00.html . Българската сделка има стойност около четири милиона долара. За справка английската е за повече от осемдесет милиона. Да не говориме за останалите членки на ЕС като Италия. Значи българите трябва да си посипем с пепел главата за това, че сме посмели да се намесим в търговията на големите. За старите Велики сили важат едни правила, за нас други.Не твърдя, че ЕС не трябва да има единна политика и да спазва етика и морал в търговията с оръжие, но какви примери ни дават само от Рим и Лондон. Сега България кого да следва, на кой господар да целува ръка? Отговорът е неясен. Или по-скоро ясен. Стойте си в кочинката и не смейте да надигате глава. Правете си там морския, селския и екотуризма, ама нещата по-скъпи от киселото мляко ги оставете на по-умните от вас. 
   Искам за край да напиша с две -три думи целта на тези мои размишления и негодувания. Скромната ми идея е да се опитаме да си припомним какво нещо е националната городост, колко важно е да помним заветите на своите прадеди и да пазим жив своя български корен, да обичаме своя език, да не се срамуваме да го говорим. Да не се лакомим за чужди поданства и гражданства и да не хулим българите и България, само защото политици народoотсътъпници или откровени престъпници са ни управлявали или ни управляват. Героите ни от Батак, Сливница, Левски и Ботев, това са нашите българските гени, които няма да станат по- европейски, ако търсим под вола теле и "докажем", че в Батак е загинал един по-малко, че Ботев е умрял от куршум в корема от предател или на Сливница ни е помогнало лошото време,
  Поклон пред паметта на на загиналите за българщината, българската християнска православна църква, пред буквите ни и пред учителите ни. 

P.S.Синият депутат Лъчезар Тошев казва, че в Германия и в Австрия например, ако някой си позволи да оправдава или да отрича Холокоста получава много тежка санкция със затвор.  Повече за неговото предложение - "Солени глоби за учители и журналисти, които отричат исторически факти"  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3667392



Гласувай:
0



1. looklikerain - Много добре казано
09.03.2011 22:49
Определено тази медия ме дразнеше, когато съм попадала на нейни статии, но до сега не бях сглобявала пъзела така. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: malart
Категория: Лични дневници
Прочетен: 453831
Постинги: 167
Коментари: 292
Гласове: 445
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930