Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2009 19:39 - Депресията е не толкова тайнствена
Автор: malart Категория: Лични дневници   
Прочетен: 702 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.11.2009 14:39


 От дълги години се чудех как да се отърва от връхлитащата ме понякога неочаквано и смазващо мощно депресия и воала - решението било много елементарно.
След едно посещение при позната психоложка се замислих върху нещо, което тя спомена, а това беше за химичния или хормонален  дисбаланс, който предразполагал мозъка към подобни състояния.
 Започнах да се ровя из интернет и различна научна литература, която е посветена на хранителния режим като средство за преодоляване на депресията. Открих доста неща, които нито един лекар не ми беше казвал. Започнах да се храня с определени храни и да пия подходящи напитки. Резултатите не закъсняха. Да речем, че значително подобрение настъпи след около 1 месец, а напълно преодоляване на депресииното състояние след около 3-4 месеца.
 Ще споделя за заинтересуваните някои от нещата, които задължително трябва да включат в менюто си и някои, които е желателно да изключат.
 1. Авокадото е много важен елемент от хранителната диета. Аз примерно ям по половин авокадо на ден.
 2. Орехите са задължителни(може да се комбинират с бадеми). Поне 10-ина на ден.
 3. Морска риба поне два пъти в седмицата.
 4. Чай ройбос. Аз лично пия една-две чаши дневно
Какво трябва да избягваме
1.Кафето да го сведем до максимум две чашки дневно и след 4 следобяда да не го пием.
 По принцип често депресията е свързана и с безсъние и затова трябва да избягваме в късния следобяд консумация на храни и течности, които съдържат кофеин или таурин. Например - шоколад, кола, черен чай, енергийни напитки(в тях има таурин).
2. Алкохол не повече от 100 грама концентрат и особено да се избягва вечерно време.
3.Цигарите да ги забравим или поне драстично намалим(вечер преди лягане забранено)
  Наложителни са и малки промени в стила ни на живот.
1. Избягваме да гледаме вечерно време филми с насилие и кръв.
2. Лягаме си горе-долу по едно и също време и си осигуряваме 8 часа сън. Ако ще ставаме в 7, то най-късно в 23.00 да сме в леглото.
3. Чаша топло мляко с какао и мед са балсам за добър сън
 Сънят e изключително важен за преодоляване на депресията и затова трябва да имаме удобно легло, възглавница, проветрена стая, тишина и тъмнина. Ако е проблем с тишината, то едни тапи за уши вършат чудесна работа. Има най-различни видове в аптеките.
След отшумяване на симптомите на депресията можем да си позволим да не спазваме всички тези неща така стриктно, но за храната трябва да сме сигурни, че доставяме на мозъка необходимите му хранителни вещества.
 Хей, щях да забравя най-важното. Всеки ден поне 30 минути трябва да практикуваме някакъв спорт. При физическото натоварване в организма се отделя в ендорфин, който е отговорен за усещането ни за щастие. Повече ендорфин, повече щастие и по-малко лоши мисли Аз примерно тичам, карам колело, плувам понякога. Кой каквото харесва, но тялото трябва да има ритмично натоварване поне 30-40 минути всеки ден. Препоръчително е това натоварване да е не по-малко от 3-4 часа преди сън, т.е. да не вземем да тичаме из парка в полунощ и после да се чудим защо не можем да заспим.
 Ако някой има конкретни въпроси, то може да ме пита свободно и без притеснение. Както се казва - не питай старило, а патило.

P.S.Няколко книжки на Пауло Коелю няма също да дойдат излишни. Спомням си, че изследователи от някаква клиника бяха потвърдили благотворното терапевтично въздействие на литературата на бразилския автор върху депресийните състояния и при мъжете и при жените.


Тагове:   депресия,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: malart
Категория: Лични дневници
Прочетен: 453889
Постинги: 167
Коментари: 292
Гласове: 445
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930