Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2010 14:52 - Герой без орден "Стара планина"
Автор: malart Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2660 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.12.2010 15:28


    Кратка справка в уикипедия ни дава обяснение на  първото понятие в заглавието: "Герой в обществен смисъл е личност, която в поведението си проявява изключителни качества и способности. Понятието „герой“ има оценъчен смисъл и се дава на хора, които действат не в своя полза, а в полза на обществото."
Обръщаме се пак към уикипедия, за да вземем тълкувание на това - що е орден "Стара планина":
     "Учреден е с указ от Президиума на V Народно събрание на 4 август 1966 година. Първоначалния статут на орден „Стара планина“ предвижда негови лауреати да бъдат само чужди граждани, политици, общественици, спортисти и др. На 21 март 1991 г. наградната система на НРБ е отменена, но орден „Стара планина“ запазва статута си и преминава в наградната система на Република България. От 15 юли 1994 г. статута на ордена е изменен, за да могат с него да бъдат награждавани български граждани, "които имат изключително големи заслуги към Република България", като първите наградени са 27 играчи и треньори от националния отбор по футбол."
 
    Годината е 2005та, датата 22ри декември, часът - около 22.  До Крайдунавския парк се разиграва човешка трагедия, драма, героизъм и доблестна жертвоготовност. Двама "номади" проследяват студента Кристиян Станков, който се прибрал в града с вечерния влак. В  мрака на ул.Баба Тонка в квартал "Калето",  до блока, познат на видинчани като "Шогуните",  те започват да налагат с юмруци и метални тръби студента, за да го склонят да им даде всичко ценно, което притежавал. 
  На неговите викове за помощ се отзовал адвокат Вълчо Вълчев, който през това време бил на балкона на своя апартамент и чул разиграващия се ужас. Слизайки долу на улицата сред озверелите човекоподбни, адвокат Вълчев получва сериозни удари в главата и изпада в безсъзнание. Двамата безскрупулни субекта явно се стреснали от възможността да дойдат още хора, грабнали телефоните на Кристиян и на падналия Вълчев и побягнали.
  Впоследствие Кристиян се довлича до апартамента на своята приятелка, която се обажда на полицията. Адвокат Вълчев e намерен в мрака на парка безжизнен.  Студентът претърпял сериозни операции на главата и пропуснал една учебна година в процеса на лечението си.
   Двамата "номада"  са открити бързо в квартал "Нов път". При тях са намерени и вещи на осакатения Кристиян и убития Вълчев, което безспорно ги свързва с престъплението.  Осъдени са на доживотен затвор от Видинския окръжен съд.   
   Студентът прекарва година в перманентно главоболие и стрес от преживяното. Адвокат Вълчев е погребан. На мястото на трагедията две години по-късно е поставен скромен паметник - каменен блок с плоча на него, на която пише:
   "На това място един достоен човек – адв. Вълчо Вълчев, остави завинаги пример за себеотрицание и гражданска доблест".    
  Изработката на паметника е финансирана от родителите на Кристиян. 
  Общинският съвет на Видин дава на Вълчо Вълчев званието Почетен гражданин на Видин. Той е удостоен посмъртно и с почетен знак на МВР I-ва степен. Областната дирекция на МВР във Видин учредява на негово име годишна награда за гражданска доблест.  
  Изминаха неусетно пет години от героичната саможертва на Вълчо Вълчев. Време малко за реална оценка на неговия подвиг. Лично аз много пъти си задавам въпроса кой видинчанин е извършил нещо толкова голямо с безкористна цел и залатил за това с живота си. Единствено мога да направя паралел със защитниците на Видин при сръбската окупация през 1885та година. В годините на прехода нашите герои са толкова малко, че наистина могат да се изброят на пръстите на едната ни ръка. И си мисля, че този акт е достоен да бъде изучаван като пример за родолюбие поне  в училищата в града. А иначе шоу програмите за съвремнните нежни наши идоли са много, но те са еднодневки, за които ще си спомнят само те самите. 
  Искрено се надявам орденa "Стара планина" да си остане само за спортистите, за Ахмед Доган, за приятелите на Първанов. Невръчването му на видинския герой е моето доказателство за силата на неговия подвиг и непреходността на примера му за жертвоготовност в защита на човешкия живот.
 

P.S. Тук може да видите убийците на Вълчо Вълчев   http://www.monitor.bg/article?id=124727.
 

 



Тагове:   видин,   паметник,   орден,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: malart
Категория: Лични дневници
Прочетен: 452451
Постинги: 167
Коментари: 292
Гласове: 445
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031