Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2010 20:08 - Аутопсия на нестопанския и неправителствен сектор
Автор: malart Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1000 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 08.04.2011 16:07


  Защо аутопсия? Ами по простата причина на факта, че българското гражданско общество се роди, поогледа се, поooслуша се, па накрая взе, че умря.
 Спогледаха се неговите акушери и запретнаха да правят ново - този път генетично подобрено и заченато инвитро.
 За по-сигурно изграждането на генетичния му код бе дадено в ръцете на партийни апаратчици.
 Започнаха да се регистрират в съда хиляди и хиляди, милиони неправителствени организации. Говореше се по телевизии и радиа, пишеше се из печатни медии какво е то аджеба проект и как той, ама много имал почва у нас. И както си е думата, че риба се лови в мътна вода, така и тарикатчетата в политическто ни блато се усетиха, че ще пада келепир. Започнаха да пишат проекти след проекти. То не бяха за интеграция на ромите, то не бяха за екология, за спорт, за младите, за старите, за болните, за здравите, за умните, за глупавите, за лудите... С една дума, където и да копнеш все тема за проект бликаше.
Е да, ама се оказа, че проекти много, а пари няма за всички. Този проблем бе решен от партийните активисти по следния прагматичен начин. Регионалната партийна ядка, на която и да е управляваща партия, си регистрираше Неправителствена организация.  Понякога от кумова срама в управителния съвет бяха братя, сестри, баби, дядовци, любовници итн. Понякога нямаше кумова срама и директно кметове и зам.кметове се юрваха на неправителственото свежо месо и почваха да ръфат фондове, донорства, консултантски хонорари, лекторски.  Пример ще ви дам от родния ми град, където единия от зам.кметовете е в управителния съвет на нпо, в което председател е неговия брат. Няма защо да ви убеждавам, че проектите на това нпо винаги имат подкрепата на общинските власти. Едно такова рамо не е за пренебрегване пред евентуалните донори, които ще бъдат захласнати от "безплатните" зали и консумативи, които ще предостави общината в подкрепа на този хуманен проект. Поставям безплатни в кавички, защото на този свят няма нищо безплатно и ако за реализацията на проекта общината предостави на някого нещо безплатно, то трябва да ви е ясно, че това вече сме го платили ние с нашите данъци. Други организации се надпреварваха да ухажват силните на деня местни политически фигури, та белким си спечелят тяхната благосклонност за безплатно офис помещение, за въпросната подкрепа, за гръб, както се казва. То без силен гръб за къде си тръгнал да пишеш проекти. Винаги съм се чудел на мои познати от нпо сектора с каква неумора си чупеха краката и прoправяха път до кабинета на новия кмет, на новите му заместници, общински съветници итн. Но реално друг изход и нямаха. В противен случай си аут от офис помещението и хайде иди наемай и си плащай на пазарни цени. За незапознатите - наем се плаща всеки месец, а проект може да няма всеки месец. И много са рядко  проектите, в които  можеш да залагаш разходно перо наем на офис. Тук-таме успяваше да си пробие път до слънцето и някоя и друга неполитически ангажирана организация. Но пак с някакъв гръб, някакъв компромис и с адски много труд, интелект, късмет. Но в крайна сметка всичко е от ден до пладне, защото политическите редици се обновяват и при следващите велможи е напълно вероятно да нямате такава благосклонност.
   В общи линии картината на сектора нпо, чиято аутопсия правиме, в момента е следната.  Налице са около 10% наистина необвързани с партия или бизнес интереси организации. Останалото са метастази на мутирали НПО-та, които не са вече неправителствен сектор, а са си направо политически организации за писане на проекти и усвояване на пари по европейски програми и други донори. 
   Напоследък най-много се цоца от програмите за интеграция на ромите, за връщането им в образователната система, за професионалнота им реализация. Повечето ми познати професионални проектописачи и проектокоординатори от няколко години са на ромска тематика. Аз само мога да предполагам колко милиона се въртят в сектора, за какви хонорари става въпрос, но едно ми е ясно - резултатите са пренебрежимо малки с оглед на изразходените пари.
   Нека се спра и на една хубава програма на ЕС - "Mладеж". Има една част от тази програма, която финансира младежки обмени, т.е. група български младежи отива на посещение да речем в Белгия на тамошни младежи и за едноседмичния си престой там те работят по някаква тема. Може да си изберем темата за борба с расизма. Българските младежи трябва да заплатят само 30% от сумата за пътуването. Всичкo останало се покрива от проектните пари, т.е. от тази европейска програма. Находчиви български нпо-та се изгавриха и с тази идея и я превърнаха в организиране на евтини екскурзии, в които участниците си плащат определена сума и срещу нея са записвани в групата за обмена. Врътките са най-различни, но идеята е следната. След завишаване на цените по транспорта(фактури - какъв проблем) на нпо-то, което праща групата му остава  печалба от около 700-800 лева, които са му дали участниците. Отделно от това има едни пари за подготовка на групата. Това са около 450 евро. В много от случаите директно се прибират от шефовете на организацията и не се организира абсолютно никаква подготовка на групата. Значи стигнахме до печалба около 1600-1700 лева. Е кой е казал, че това е нестопански сектор и не калкулира печалби. Eстествено това са необлагаеми пари, защото не се отчитат никъде.
 Отделно по реализация на проектите съм бил свидетел как се събират подписи за защита на някаква природна местност, а после подписите се използват за отчитане на организаране на някакъв семинар. Това са дребните хватки и врътки. Големите даже не съм ги и чувал. Само мога да ги подозирам.
  Неправителственият и нестопански сектор в момента в България е мъртъв. Това, което симулира неговия живот са политически и бизнес организации, които се крият зад фасадата на non-profit organisation и смучат ли смучат пари на гражданите на ЕС, на САЩ и на отделни донори от страни извън ЕС.
  Сигурен съм, че има и няколко читави организации, но те не могат да променят диагнозата на тоталата метастаза, която е обхванала сектора.
  Ако някой не е убеден в казаното от мен, то нека се опита да създаде НПО, да го регистрира, да спечели проект и да разказва след това. Обещавам да съм добър и непредубеден слушател.

P.S. Впоследствие в "Дневник" се появи доклад на Центъра за изследване на демокрацията, който напълно потвърждава моите констатации - http://dnevnik.bg/bulgaria/2010/09/30/969644_doklad_na_centura_za_izsledvane_na_demokraciiata/?p=0#addcomment



Гласувай:
0



1. weki1968 - мамка им
02.09.2010 09:53
мамка им
цитирай
2. bellasdaydreams - dobar obzor
04.10.2010 04:22
Mrachna kartina, no te obiknovenno istinskite sa takiva. Problema razbira se ne e izoliran, a sledtvie na redica zapochnati, nedovarseni ili po skoro nedomisleni nachinania za promeni i razvitie v stranata. Ot druga stana kolkoto i nedomisleni da sa, maj e po dobre da ima niakakvi ili pak po dobre ne .....
ne bih iskala da propuskam i poslovichnata izobretatelnost na balgarskia gen postaven v uslovia na "opravjiaj se sam", dokazan mnogokratno v istoricheski plan. Predelno iasno e, che navsiakade po sveta se , neka da kaza, prisvoiava. Razlikata e, che pokraj "namazvaneto" horata vzemat, che svarsat niakoia druga rabota, dostatachno, che da mogat pak da poiskat da gi finansirat.
Preobladavastata chast ot nepravitelstvenia, obstinskia, a dori i pravitelstvenia sektor se izkrivi oste ot samoto nachalo s navlizaneto na evro fondovete i programite i pisacite che niama dostatachno kapacitet v darzavata za usvoiavaneto im. V sledstvie, milioni poharcheni za obuchenia(na 50% nikakav rezultat ot tiah), oprosteni proceduri (kato za nas) i absolutno neefektiven mehanizam za otchitane na rezultatite ot impelemnitraneto na proektite.
neustojchivostta na proektite e drugia grandiozen problem, resavaneto na kojto ako se zabavi oste, edva li ste ima nalice vidimi rezultati v BG.
Hubavoto e, che vse oste ima hora i organizacii, makar i malko, koito naistina se opitvat da rabotiat i promeniat nestata. Dali sa obezkurazeni poniakoga? Da. Dali se otkazvat da rabotiat? Ne.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: malart
Категория: Лични дневници
Прочетен: 453608
Постинги: 167
Коментари: 292
Гласове: 445
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930