Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2010 10:10 - Видинската полиция през 1898 година
Автор: malart Категория: Лични дневници   
Прочетен: 760 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.05.2010 19:00


  Обири в града.
Преди няколко дена се разгледва във  Видинския окръжен съд едно углавно дело по обвинението на четири момчета; едното от Пирот, другото от Битоля, третото от Троян и четвъртото от Велес.
 Нам прави впечатление обяснението на подсъдимите, че те са се събрали от четирите краища на България да крадат в нашия град, защото видинската полиция била проста. Ние ще прибавим, че същата полиция е и крайно немарлива. Много пъти сме казвали, че нейното съществуване се забелязва и то в доста внушителен състав само при пристигането на параходите и в празднични дни из чаршията. Бдителността й  да не се отварят в такива дни дюкяните би удовлетворила и най-взискателния англичанин. Но дойде ли работата до бдителността й над поведението на безделниците и крадците пази пълно пасувание. Ето един доста крупен факт за потвърждение на това: в главната – Цар Александрова улица, Омер Ефенди държи дюкян с галантерийски стоки. Няколко професионални обирачи на дюкяни са хвърлили око върху този дюкян и става вече няколко пъти как са го обирали. Случи се един такъв опит и онзи ден в сряда часа 9 вечерта. Двама крадци минават през двора на аптекаря Розсипала или през двора на г-жа Александридис – факта още не установен – и дохождат в двора на дюкяна на Омер Ефенди; отварят прозореца на задната стаичка и запалват свещ, за да им се види при трошенето на прозореца или дувара. Нощния пазвантин съглежда светлината и помислюва, че е пожар и удря на тревога. Щом го чули крадцитe, единия от тях се изкачва на покрива на дюкяна и търтва да бяга по керемидите към покрива на аптеката. Събравшето се на тревога множество го съглежда и няколко души се спускат да го хванат. Поручик Максимов, който тоже се случи там,  праща за стражари, но такива не се явяват. Хасан Ефенди Молла Азисов отива сам в полицейското управление, но не намира там никого. Тогаз гражданите сами блокират входовете и няколко души се опътиха към тавана на аптекаря Розсипала, за да хванат крадеца. Чак тогава и то след цели ѕ часа се явиха двама стражари и с помощта на едно турче хванаха крадеца, който се беше скрил зад баджата. В това време се явиха и полицейските пристави, както винаги важни и благоволиха да изслушат рапортите за случившето се. За неизлишно считаме да прибавим, че без съдействието на члена при тукашния съд д-р Тодорова мъчно можеше да се улови крадеца.
  И още за дивите нрави :
  Нападение. На 19ий(януари 1899) вечерта в нашия град е станало едно грозно нападение върху личността на един чиновник от тукашната Земеделческа каса, Витанов. Последният бил у дома си и се приготвял да си легне. В това време се спира пред къщата му един файтон. Съобщава му се, че го викали някои лица на улицата. Той излиза и като приближава до файтона, седящите вътре лица, които той не успял да познае му казали да се качи с тях във файтона, защото го викал контрол6ора на касата. Той повярвал на думите им, но щом се качил почнали се удряния с дърва по главата му. Той захванал да се пази с ръцете, но после те продължавали да падат и върху ръцете му. В това време файтона карал с една голяма сила. Най-после той успява да скочи от файтона, пада на земята и с това се спасява от ръцете на своите нападатели. Констатирани са били върху ръцете и главата на г-н Витанова доста значителни наранявания. Пайтонджията е хванат и задържан в полицията. Той указъл на лицата, които са били във файтона. Неговите показания се схождат с показанията на пазвантина, който се намирал близко до файтона и можал да забележи лицата в него. Това е едно много печално явление. Види се, че още за дълго време у нас няма да се изкоренът дивите нрави. Какви са тия постоянни нападенния и засади? Няма ли нашето общество да се стресне и да се погнуси от тех, да признае най-сетне, че не е тоя пътя на получаванието на удовлетворение?   



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: malart
Категория: Лични дневници
Прочетен: 453395
Постинги: 167
Коментари: 292
Гласове: 445
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930