Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2010 22:47 - Българите не са това, което са... сега
Автор: malart Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1016 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 05.02.2010 22:49


  България е красива. Дори самото й име звучи романтично и мило. Хората са трудолюбиви, отзивчиви и усмихнати. Свързани са с дълбоки корени със земята. Живеят в сивите блокове, но мечтаят за зеленината на гората, за прегорялото-жълто на нивите, за хладината на планинската вода.
 Българите могат да изпитват състрадание и да проявяват отзивчивост  към изпаднали в беда хора. За помощта си не искат възнаграждение. Уважението към чуждия живот им е присъщо поради 500 години на невероятни изпитания, през които са минали благодарение на силата на този живот, на неговия жилав корен. И този корен не се е похабил в пустинята на тези пет века.
  Какво тогава успя почти да изсуши българската душевност и да превърне този благороден дух в мизерно и жалко подобие на себе си. Каква бе тази сила, която помете човеколюбието и състрадание .
 След 1944та година в България започва сталинизацията и превръщането на хубавата балканска страна в леден лагер по подобие на Съветския съюз. Тайните служби на комунистическия режим бързо сплашват своите опоненти. Джипове обикалят нощно време градове и села. Прибират хора, за които после никой не чува нищо. Масовите гробове скриват временно чудовищните престъпления на сталинистите.
 Хората притихват и се смълчават. Чакат бурята да отмине.  Бурята не отминава, а започва да се разраства и сее семената на страха. Впоследствие семената на страха покълват и раждат безчестието. Раждат се предателството, родоотсъпничеството, кръвожадността. Благодатна почва  за развитие добива манията за власт.
 Красивият жест, човешкия морал, достойнство и рицарство са потъпкани и загиват. Раждат се завистта, злобата и омразата. Изкараните от село хора губят своята вековна опора. Лутат се из градския лабиринт и отровен въздух.
 Майките стават кранистки и стоманолеярки, бащите доносници, които слухтят какво ще каже техния колега, приятел или комшия.
 Дяволът стиска с кокалестите си ръце българите за гушата. Дяволът гледа от всяка стена в училището, в  завода и в болницата. Големият мустак на дявола не може да му предаде човешки черти. Остава чувството, че този образ те следи във всеки ъгъл и знае и най-съкровените ти мисли.
 Автоцензурата на мислите заработва с мощни сили. Мисленето на практика спира и се превръща в заучаване на команди и лозунги.
Адската примка на сталинската епоха ликвидира благородството, унижи интелекта и го размаза от бой, осакати  красотата. Жените не бяха красиви, мъжете не бяха достойни.
 Мизерията на ежедневието се пренесе и в мизерия на духовността.
 Така набързо с кокалестата си зловеща длан мустакатия демон и неговите зомбирани слуги промениха изцяло човеколюбивия и благороден български дух. Превърнаха го в жалка отрепка, която и до ден днешен няма самочувствие да се оттърси от страха на страховете. Лишен от национални лидери, които да го водят, лишен от смисъл и цел, този народ се лута в търсене на изгубеното си самосъзнание и достойнство, на изгубената национална красота.
 Затова нека не казваме прибързано - българина бил такъв или онакъв. Нека дадем време на измъчения национален дух да преоткрие себе си и да съживи своя поизсъхнал корен, който го свързва здраво с родната земя и му дава извечна сила и мъдрост. Тогава, тогава ще бъде друг живот - живота, за който всички мечтаем.



Гласувай:
0



1. анонимен - ...ot Voivodata
16.02.2010 16:19
Mnogo krasivo ese, mnogo smisleno, i izpulneno s bolezneni za nas istini. Lipsata na lideri e edin ot osnovnite problemi...dulgi godini na6ite roditeli sa u4eni ne na samo4uvstvie ami na skromnost...uverenite bili s4itani za naduti, samohvalkovci i burzo bivali smukvani v kalta...No dnes...dnes ne6tata se promenqt i sqka6 jivota ni podnasq poredniq si paradoks...novoto pokolenie e po-otvoreno, po-samonadeqno i po-nahalno...tova e skok ot ednata krainost do drugata...nadqvam se 4e sled vreme, 6te mojem da ucelim sredata :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: malart
Категория: Лични дневници
Прочетен: 452497
Постинги: 167
Коментари: 292
Гласове: 445
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031