Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2009 13:13 - Референдум във Видин за откриване на университет???!!!
Автор: malart Категория: Регионални   
Прочетен: 1338 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.04.2009 13:22


Чудех се дали да вярвам на очите и ушите си, когато разбрах, че на 26ти април в града край Дунава ще се проведе референдум за откриването на университет. Вярно е, че референдумът е израз на пряката демокрация, но има ли смисъл да се провежда такова скъпо събитие за съвсем безсмислени за обществото цели. Но нека малко разясня своята позиция против този замисъл на местните културтрегери.
   На всички е ясно, че 99% от видинчани ще гласуват за откриването на унивреситет. И какво от това. Нима народният вот(вотът на примапатриота в случая) ще склони комисията по акредитации да даде картбланш на такова учебно заведение. Ами то по същата логика всеки град в България ще си направи референдум и ще се украси с университет. Нима той ще създаде  необходимите сгради, лаборатории и въобще материалната база каквато трябва да има такова учебно заведение? Как такова допитване ще доведе в града необходимия брой преподаватели, които да са всеки работен ден тук, а не само един, два уикенда през месеца? Този референдум ли ще напълни града и областта с млади хора, които да се запишат да учат в това учебно заведение? Може би господата от кметскта управа се надяват такова висше училище да привлече млади хора от други населени места. Но как ще дойдат те до града? Може би по пътищата, които са осеяни с дупки и ровове? Може би с влака, който вземе разстояние от 250 км за 5 и повече часа?

Според мен градските власти целят с този си смехотворен опит за референдум да симулират малко дейност за полза роду, да трупат политически предизборен актив, да потрошат народна пара(общинският съвет гласува  40 780 лева за провеждането на референдума, разяснителната кампания струва  на общинския бюджет 6 000 лева), която хората са дали чрез своите данъци.

Аз бих предложил да се проведе референдум за оправяне на улиците и пътищата в областта. Резултатът ще бъде пак 99%. Нека не поставяме каруцата пред коня. Откриването на университет ще бъде следствие на евентуално икономическо замогване и повишаване на жизнения стандарт на населението на града и областта като цяло, а не причина за такова благоденствие. Искам да изразя своето несъгласие парите от моите данъци, от данъците на родителите ми да се харчат неразумно за такива абсурдни референдуми. Дела , дела  повече се иска уважаеми,  а нека документите са по-малко. Симулацията на активност е също толкова лоша, колкото и нейната липса. А и струва пари.
Призовавам своите съграждани да не участват или ако все пак участват на този референдум да гласуват против. Това ще ги направи по-големи родолюбци от гласуването "ЗА" за безумни идеи, които нямат и грам шанс за реализация(поне в близките 10 години). А после, после, ако се работи здраво и с разум, бизнесът, младите хора и неправителствения сектор сами ще да изпитат нужда от лобиране за подобно учебно звено. 

P.S. Досега подобна инициатива за университет среща два категорични отказа от акредитационата комисия, която ясно заявява недостатъците на проекта. Недостатъците си остават същите и досега - няколко години след първото кандидатстване пред комисията

P.S.S. Нека обърнем внимание на членовете на обществения съвет за агитирането за предстоящия референдум :  тромпетистът Йордан Йончев - Гъмзата??? и Деян Каменов от Б-2???, актьорът Деян Донков??? и бившият национален футболист и спортен директор в "Левски" Даниел Боримиров???.  Смешно е, та чак трагикомично.
 

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: malart
Категория: Лични дневници
Прочетен: 452459
Постинги: 167
Коментари: 292
Гласове: 445
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031