Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2018 17:09 - Изненадите по време на фестивала „Опера на върховете“ Белоградчишки скали
Автор: malart Категория: Лични дневници   
Прочетен: 676 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.07.2018 20:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

     Уважаеми почитателю на балета и оперното изкуство, както за море тръгваш с имодиум против диария и слънцезащитен крем, така и за Белоградчик и към покупката на билети за организираните събития от Софийска опера и балет трябва да пристъпиш с необходимото внимание и едно наум. Даже две.

     Отиваш да купиш билети достатъчно време преди спектакъла, за да не ти предложат само останалите най-скъпи от 80 лева или повече. Похвално е, че си проявил предвидливост да планираш във времето, а не да се оставяш на случайността да ръководи твоите решения. Тук ще ти дадем жокер, за който на касата няма да ти кажат. И най-скъпите, и най-евтините билети(тази година последните бяха по 25 лева) ти предлагат почти еднакъв поглед върху  сцената и звуковите възприятия са същите. Изключения правят хората със слабо зрение, които не могат да четат субтитрите от екраните от по-далчено разстояние. Така че - залагай на най-евтините, за да не съжаляваш после … повече.  Относно съжалението ще се спра и на него, за да не кажеш, че не предлагам примери.

     На всеки уважаващ себе си оперен концерт по света не се допускат бебета и малки деца, но… сцената и строгите иначе и недопускащи волности от твоя страна момичета от персонала(например да се качиш с кафе на металното скеле – трибуна или пък ако закъснееш, не те допускат към мястото ти чак до антракта ) пропускат тази важна подробност. Така ти сладко се унасяш по арията на знойната Кармен, докато бебето на заклета почитателка на операта и планета пайнер реве, мрънка или издава други звуци до теб. При три – четири годишните дечица често чуваш – „Мамо, кога ще свърши?“. Усещаш ли как все повече и повече обичаш майките и бабите на тези сладки ангелчета, дошли да попият от малки от голямото изкуство?

     Подготвяйки се за операта, не трябва да забравяш и една малка, но много съществена подробност  - операта е под открито небе, а от него всичко може да се очаква. И тук разбираш защо трябваше да дадеш не 80, а 25 лева. Просто усещането, че си прецакан е по-лекичко. Спектакълът е отменен и ти си тръгваш, успял единствено да опиташ вината на  изба „Магура“ или „Боровица“. За да ти е по-леко, изпий повечко. Ако не си шофьор, разбира се. И така – чудиш се сега какво. Да речем, че си от … град извън София. След няколко дни на мълчание разбираш, че Софийска опера и балет те компенсира с билет за техен спектакъл, но на софийска сцена. За заклетите почитатели какво са някакви си 230 километра и нощувка в хотел в София. Жертвите за изкуството са сладки. Ако си и с жена си, малко е по-солено, но пък ще я заведеш НА София.

     Така-а-а-а. В Белоградчик обаче са му намерили цаката и на времето, ако все пак не ги свари неподготвени. Отиваш там и разбираш, че спектакъла няма да е „на върховете“, а ще е в читалището. В това няма нищо лошо всъщност, защото алтернативата е да няма представление.

       Защо ги споделям тези неща? Не за да мрънкам, а за да помогна на уважаемите колеги по вкус да са подготвени за изненадите на фестивала.

      Така или иначе към организаторите могат да се направят няколко културни подсещания : момичетата, които следят за реда и билетите, да са по-усмихнати и да не допускат бебета и малки дечица, защото това не е все пак куклен театър и най-малкото е неуважение към останалите зрители. Продължавам да се чудя защо тези баби и майки водеха децата си, за да си тръгнат след половин час, когато мрънкането им стане непоносимо и хората около тях започната да негодуват. Може би някой им е дал безплатни билети. Кой знае. Загадката за мен остава.

     Относно телефоните и снимането се убедих, че зрелите хора се държат по-зле и от най-разпасания тийнейджър. През пет минути си проверяват телефона, снимат със звук или даже със светкавица. Момичетата им правеха забележки, но това още повече разсейваше. Чудя се защо толкова държат хората да снимат, а не се отпуснат и да гледат и слушат.

       Единствената ми утеха остана червеното вино и изпих половин бутилка по време на антракта, за да приемам по-спокойно блудните действия на Кармен.

       Между другото – представленията в пещерата Магура с музиката на Вагнер са предпазени от капризите на времето.

       Приятно гледане и до нови срещи!



Тагове:   белоградчик,   опера,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: malart
Категория: Лични дневници
Прочетен: 453334
Постинги: 167
Коментари: 292
Гласове: 445
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930