Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2010 11:27 - Болница в края на града
Автор: malart Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2503 Коментари: 7 Гласове:
2

Последна промяна: 15.07.2010 11:54


     Корнелия е бременна в деветия месец и й предостои да роди след десетина дни. Питам я дали ще роди в градската болница, която се намира в края на дунавския град. -Нямаме пари за София. Тука ще дам само 300 лева на лекарката. Сестра ми роди преди четири месеца и даде толкова на тази лекарка. Не е много скъпо. -Аз преди три години й дадох двеста лева. За доктор Калинов нямах пари. Той взимаше много скъпо – 400 лева. А и той си ги взема само за себе си, а не дава на акушерката, а тя върши основната работа. Някои хора носят и торти, уискита или бонбони – включва се в разговора братовчедка ми. Питам ги двете дали са здравно осигурени, на който въпрос ми отговарят утвърдително. Ами тогава защо плащат? -Не ти обръщат никакво внимание, ако не си платиш – отговарят в един глас настоящата и бъдещата майки.  Спомних си, че миналата година една млада лекарка работеше към частен медицински център, но извършваше прегледи в общинската болница. Майка ми си плати в частния център, а прегледа от тази лекарка бе извършен в сградата, кабинета и с оборудването на общинската болница в края на града. Предполагам, че и до сега тази практика си продължава и то не само от това медицинско лице.  Спомних си как като млад учител понякога учениците ме черпеха с кафета от машината във фоайето на училището. Спомних си душевните си терзания дали не извършвам нещо нередно, когато приемам тези кафета. Спомних си, че преподавах за демокрацията и гражданското общество. Опитах се да си спомня за някой урок за корупцията, но не успях. Излиза, че в училище не се учи такава важна дисциплина. А според мен, след като е така повсеместно разпространена из милата ни татковина, то е напълно редно да бъде изучавана поне в горен курс на обучение. Подготовката на младите хора по така важния предмет корупция ще им спести травматичните сблъсъци и неудачи в бъдещия им живот поради непознаването на основните нейни постулати, формули и закони.   Болницата в края на града не е края, а началото на приключението корупция и за новородените. Бебето се ражда с корупция и неговата пъпна връв е прерязана от корупцията. А след товатя ще го последва в детската градина, училището, университета – все места, където тя ще показва уродливата си глава и хищни зъби. След това лигавото и ненаситно туловище на корупцията няма да го остави на мира и на работното място, на улицата, в полицията, в данъчното, че дори и в брачното ложе. Накрая ще се залепи за тялото му и в болницата в края на града, когато умира, за да го съпътства като скъп роднина и на погребението му.    Чувствам, че Корнелия няма шанс за промяна, но знам, че нейното дете ще има. Само се надявам тристата лева да мотивират достатъчно медицинското лице и то да успее да изроди здраво малкото същество, което ще има достатъчно сили и смелост да съсече след време хидрата на корупцията.  От болницата в края на града за вас писа бившия даскал по призвание и настоящ емигрант по необходимост - malart


Тагове:   болница,   корупция,   лекар,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Лошо! Но си е точно така! И то не само в ...
15.07.2010 11:46
Лошо! Но си е точно така! И то не само в болниците. Но там нямаш избор. Защото ако отидеш в общината за някакво разрешение и ти кажат дай Х лева за да го получиш по-бързо и без да те мотаят можеш да откажеш и стоически да си минеш по каналния ред, ама като става дума за живота и здравето? Как да кажеш на доктора няма да платя. Ядосваш се, не ядосваш плащаш, че иначе не се знае какво ще ти се случи. И доктори са много наясно с това, т.е. че шансът някой да откаже да плати е минимален. Защото в крайна сметка здравето е по-ценно от Х лева. Но тук въпроса опира до морал и до заплащането на мед. работници. Ако трудът им се заплащаше адекватно, предполагам, че броят на търгашите, значително щеше да намалее. Но пак казвам, въпросът е много по-сложен.
Абе, да сме живи и здрави и дано не ни се налага да плащаме на докторите да си свършат работата и да ни обслужат, нищо че според закона съответната манипулация е "безплатна", т.е. касата хплаща за нея, след като пациентът има осигуровки. А на жените, които им предстои раждане мога само да пожелая всичко да мине бързо и леко, те и без това вече са се примирили, че ако искат да родят без проблеми трябва да си платят. Тъжно, но факт.
цитирай
2. weki1968 - псувам и се моля БОГУ да прости нас ...
26.07.2010 17:48
псувам и се моля БОГУ да прости нас грешните
цитирай
3. drdoolittle - СПЕКУЛАЦИИ
28.09.2010 12:30
Престанете със спекулацията 'Аз съм здравно-осигурен'. Няма как твоите 34 лева да дадат същата услуга както на германеца със 720-те лева месечно. Ако можеше щеше да има делегации от Германия да видят как пък става това.
Ние също внасяме вноски в системата Е и? Никой не коментира, че едно са 8% събирани върху 300-400 лева, друго е 8-12% , но събирани върху 3000 евро в нормалните европейски страни.
цитирай
4. malart - about doolittle
29.09.2010 09:09
Работих 4 години като учител. Г-н докторе, следвайки вашата логика, то би трябвало да прибирам от всеки ученик по 200-300 лева на година, защото видите ли - данъците били малки и парите не са като в образователната система на Германия. Не сменяйте плоскостта на проблема. Проблемът е корупцията на хората в бели престилки, а не стандартите на Германия и България.
цитирай
5. drdoolittle - Думата 'корупция' се използва повърхностно
29.09.2010 22:58
Виж сега г-н учителю. Корупция може да има само в държавните институции, но не и в една свободна професия. Корупционна практика има там където се вземат пари за дейност която облагодетелства корумпиращия с нещо за което няма право. Не може да се говори за корупция в държава където квалифицирания труд не се заплаща. Трябва да се сърдите на всичките комунистическите правителства от фалшивия преход , които не заплащайки лекарския труд умишлено ви прехвърлят финансовата тежест с плащания под масата. И американски доктори утре да заменят българските няма да видите разлика, ако ги поставите във същите условия на работа. Не знам защо всички си мислят, че лекарите са много добре искайки нерегламентирани заплащания. И най-високия рушвет който сте дали не може да се сравнява с нормалните лекарски заплати в развитите страни включително като се приспаднат всички данъци. Корупция е удобната формулировка на една скапана комунистическа държава управлявана от другари направили солидни доходи докато плямпат за социална държава. Пазарните механизми обаче се развиват по естествен път, без лицемерие. Това, което не дават управляващите ще трябва да го даде обществото от джоба си,щом това общество не може да контролира управляващите.
цитирай
6. malart - principno da, ima o6te njuansi kartinata
30.09.2010 09:15
Съгласен съм с картината, която описвате и че ситуацията в България не е нормална. За жалост почти винаги на избори моите кандидати не печелят мнозинство. А после аз им бера реколтата на неграмотните, които дават политическата власт на профани и крадци.
Все пак на тема подкупи и корупция си оставам непреклонен в позицията, че независимо в коя професия ги има, то те руинират устоите на обществото. Естествено мерките трябва да са строг контрол и наказания, като се започне от най-високите етажи. Далеч съм от мисълта, че борбата с корупцията е дело на всеки и тя зависи от морала на обикновените лекари. Всеки е човек и понякога се поддава на натиска на нуждите или изкушението. Важно е механизма на заплащане и контрол да работи добре и да няма изключения, а да се спазват правилата за всички.
В случая с болници и лекуване съм за доплащане, но да има контрол и да е документно оформено, а не да става под масата и без данъчно облагане.
цитирай
7. injir - А сега, , емигрант по необходимост, ...
22.03.2011 23:29
А сега ,,емигрант по необходимост,,? Къде си и в кой край на планетата си?:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: malart
Категория: Лични дневници
Прочетен: 453612
Постинги: 167
Коментари: 292
Гласове: 445
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930