Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2009 11:36 - Православието на народа
Автор: malart Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1358 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 29.03.2009 13:36


Минимум около 2/3 от българите биха се определили като православни християни. Колко от тях обаче знаят името на собствения си митрополит или на Вселенския  партиарх. Колко от тях познават и разговарят със свещеника от кварталната църква, колко от тях се изповядват? Според мен са малцина тези, които ходейки на църква разбират какво правят всъщност. Истината е, че българското православие в момента е коледно-великденско,т.е. българският православен християнин се сеща да влезе в църква само около тези големи празници. И пак импулсът не идва от това, че Христос се ражда или Христос възкръсва, а заради инерцията, че другите ходят на църква по това време. Забелязвалили ли сте около тези празници каква олелия, крясъци, звънене на мобилни телефони е в българските църкви. Чак жал да му стане на човек за тези хора, които така и не разбират, че ходенете на църква не е част от културната програма за месеца или ходене в мол, къдете на цената на няколко свещи си купуваме вяра, опрощение и гордо самочувствие на православни българи.
И тази година леля Стефка ще иде на църква и ще запали свещи за здраве и за умрелите й близки. След седмица, две ще иде до нейна позната, която ще й бае за здраве, ще понаправи някоя и друга магийка я за добруване на семейството, я за лошотии на враговете на семейството. И тази година чичо Петър ще запали свещи за здраве или за умрелите си близки, а след седмица, две ще изневерява пак и отново с колежката Петя. Но пък ако чичо Петър или леля Стефка успеят в нощта на Възкресение Христово да отнесат свещичката си без да загасне до дома, то значи те нямат грехове и Господ ще ги закриля и през следващата година.
И тази година циганки с лице и поглед на зли маг6осници ще продават свещи от кой знае коя дяволска свещоливница, а родните баби ще купуват ли купуват, за да палят на гробища, в църквата или вкъщи.
Великден ще бъде употребен като Великденско яйце и захвърлен като черупки в салфетка в кошчето покрай Светата обител. Ще идем на църква вечерта, после младите на дискотека, за да полеят Възкресението на Христос, по зрелите на пицерия или по домовете за по кана вино от селската изба на родителите си. А най-възрастните дори няма да идат, защото е тъмно, улиците са осеяни с дупки и трапове, а из града бродят пияни тийнейджъри, които крещят сякаш са обсебени от зъл дух. 
Според мен вярата в България трябва да бъде наричана суеверно-православен- атеизъм. И отговорът на средностатиситческия български суеверно-православен- атеист на въпроса вярва ли в Господ би бил украшение на това ново название. Ще попитате какъв е отговора. Той гласи следното мъдро извечно заключение " Абе има нещо там горе, има някаква сила там". Само дето не става ясно това извънземни ли са, що ли е това там горе. И за всеки случай, за да омилостивим това там горе и тази година ще запалим свещи в храма, ще се поздравяваме с Христос  Восскресе и Воистина Восскресе.  А после, после си знаем, стигнем ли със запалена свещ до дома - спасени сме, пречистени и истински християни. Амин!


Тагове:   великден,


Гласувай:
0



1. анонимен - малууу, тази леля Стефуна...
29.03.2009 23:34
Така, за съжаление в България е така! И аз това се питам, защо българите-еретици се сещат за Господ само около празниците. Това да не е някакъв подарък за рожден ден или нова дреха, която ще облечеш и вече няма да си същия човек. Но както каза ти и тая година леля Стефуна ди Видинлиева пак безочлива и направила хиляди заклинания на роднини и познати, ще се изправи пред Бога и...отново ще покаже безочието си...но такъв е българина - еретик.Амин!
цитирай
2. анонимен - за християните атеисти
13.07.2009 08:40
По-голямата част от българите са православни атеисти. Това значи че приемат основните морални постулати на християнството ,както и традиционните празници без да са набожни и в никакъв случай не признават авторитета на клира ,което пък е съвсем резонно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: malart
Категория: Лични дневници
Прочетен: 453569
Постинги: 167
Коментари: 292
Гласове: 445
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930